După digitalizarea din pandemie, autoritățile române, disperate să revină la „hârtie”

de: Alexandru Puiu
18 06. 2020

În lunile de izolare, foarte mulți români au ajuns să-și plătească taxele și impozitele pe internet. Ghișeul.ro ne-a făcut tuturor viața mai ușoară, dar autoritățile române se pare că au așteptat cu entuziasm revenirea la hârtie.

George Anghel este director executiv al Asociației de Plăți Electronice din România (APERO), coordonatorul Ghişeul.ro. Din acea poziție, are acces la o serie de statistici interesante legate de obiceiurile românilor în materie de achitat taxe și impozite. În plus, știe cât de pregătite sunt instituțiile din țara noastră pentru a face față valului de rapoarte în format digital. Răspunsul simplu? Se pare că nu sunt și așteaptă să te stresez din nou cu deplasări la ANAF, dosare cu șină și alte fixații din secolul trecut.

Numărul utilizatorilor de pe platforma de plăţi electronice Ghişeul.ro a avut o „creştere fără precedent” în ultimele luni, însă multe instituţii publice au văzut că nu au capacitatea de a gestiona fluxul de documente electronice şi, în acest moment, se pregătesc cu entuziasm ca să se revină la modul de lucru pe hârtie, a declarat într-o conferinţă online despre 5G, George Anghel, Director Executiv Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), coordonatorul Ghişeul.ro.

„Avem din perspectiva plăţilor electronice, şi se vede foarte clar şi în Ghişeul.ro din ultimele luni de zile, o creştere accelerată a numărului de utilizatori, o creştere fără precedent. Deci, este limpede că această perioadă mai dificilă, cu criza sanitară pe care o traversăm, are consecinţele ei. Însă, doar plăţile electronice nu vor creşte nivelul de educaţie digitală al oamenilor. Este extrem de important să înţelegem că trebuie să acţionăm concertat cu toate instrumentele care există la dispoziţie întrucât vom rata sau există şansa să ratăm obiective importante atât pentru economie, cât şi pentru societate dacă nu ştim ce să facem cu acest 5G”, a spus George Anghel.

Deși există câteva instituții publicare care sunt încântate de digitalizare, cele mai multe sunt reticente, în detrimentul cetățenilor. „Realităţile de care ne-am lovit în perioada de COVID-19 şi consecinţele le vedem încă şi acum, am observat la nivelul instituţiilor publice că sunt două trenduri. Cele mai multe dintre ele au conştientizat faptul că nu se poate recupera în două luni de zile ce nu s-a făcut în 30 de ani de zile. Toate aceste întâmplări pe care le-am avut, le-a făcut pe multe dintre instituţiile publice să vadă că nu au capacitatea necesară să gestioneze fluxul de documente electronice. Este o realitate şi, în acest moment, foarte multe dintre instituţii se pregătesc asiduu că să se revină la modul de lucru pe hârtie. Ceea ce ar fi o mare pierde pentru noi, ca ţară, pentru că COVID-ul ne-a deschis puţin oportunitatea de a vedea către această lume nouă. Decizia, însă, de a continua pe acest drum este la noi”, a explicat Anghel.

O excepție îmbucurătoare de la regulă este platforma ConectX, care are ca scop, în viitor, interconectarea tuturor instituțiilor statului. „Acolo, comparativ cu celelalte instituţii, optimisul este la cele mai înalte cote. S-a demonstat că se poate, avem expertiză şi există dorinţă. A fost o surpriză nemaipomenită de plăcută din partea funcţionarilor publici care au îmbrăţişat cu o determinare şi cu o dorinţă de a reuşi acest fenomen digital”, a concluzionat George Anghel.